sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Luonnollinen hevosmiestaito

Tawast Riders Ry järjesti Luonnollinen hevosmiestaito- kurssin12.10.2013 Alaspään ratsastuskeskuksessa, vetäjänä Teija Sillgren


Luonnollisen hevosmiestaidon tarkoitus on oppia ymmärtämään hevosen luonnollista käyttäytymistä laumassa ja sitä kautta oppia löytämään toimivia tapoja kommunikoida hevosten kanssa.
Kokopäiväkurssille osallistui kuusi hevosta ohjaajineen sekä kuunteluyleisö. Hintaan kuului TWR järjestämä lounas ja iltapäiväkahvi. Päivän ohjelma koostui teoriaosuudesta ja käytännönharjoituksista.

Aluksi Teija kertoi hevosen luontaisesta käyttäytymisestä ja miten se vaikuttaa päivittäiseen kanssakäymiseen. Hevonen on laumaeläin ja laumoissa on tietty kokoonpano ja arvojärjestys. Lauman johtajalla on tunnustettu asema ja siihen luotetaan.  Hevonen on myös saalis, ja vaaran uhatessa se pakenee paikalta. Ensin se ottaa jalat alleen ja sitten vasta tarkistaa oliko syytä hätääntyä. Hyvän haju- ja kuuloaistinsa avulla se pystyy havainnoimaan pienenkin muutokseen ympäristössään ennen ihmistä. Tämä saattaakin joskus yllättää meidät. Hevonen myös 'tajuaa' ihmisen ennen kuin ihminen hevosta. Ihmisen lähestyessä hevosta se tutkii ja pohtii kuka, ja millä mielellä, saapuva vieras on. Voiko siihen luottaa vai ei, vai pitääkö olla hieman varuillaan. Mitä epävarmempia signaaleja lähestyvä ihminen lähettää sitä varautuneempi hevonen on. Myös meidän, hevosten kanssa toimivien, tulisi opetella tunnistamaan paremmin ystävämme ilmeitä ja kehon merkkejä.  
Ihmisen tulee olla hevoselle johtaja johon voi luottaa kaikissa tilanteissa. Johtaja on se joka hallitsee toisen jalkoja. Luottamusta ei saa ilmaiseksi, se täytyy ansaita eikä voiteta esim. herkuilla. Pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus. Tarkkaile miten toimit.

- ihminen ei pidä siirtyä hevosen tieltä askeltakaan, vaan jos tilanne vaatii, niin hevosen pyydetään siirtämään jalkojaan
- älä yritä siirtää hevosta työntämällä, jäät kakkoseksi ja osoitat heikkoutesi
- ihmisellä pitää olla oma tila johon hevonen ei saa tulla, sinä määrittelet sen
- toimi aina rauhallisesti ja ennakoitavasti
- hevosella on tarkka kuulo joten käytä ääntä oikein, rauhallinen ääni rauhoittaa
- jos hevonen tuhmailee sille tulee osoittaa ettei se saa toimia niin
- älä kuitenkaan lyö tai läpsi

Pitää muistaa, että hevosen kanssa toimitaan yhteistyössä, mutta vastuu on aina ihmisellä.

Käytännön harjoituksen aloitimme maneesissa tutustumalla koulutuksessa käytettäviin työvälineisiin, naruriimuun ja köyteen.  Hevosen käsittelyssä ja kuljetuksessa riimunvarren tulee olla turvallinen. Siitä pitää saada pitävä ote, se ei saa polttaa kämmentä liukuessaan käden läpi ja kiinnityksen riimuun pitää kestää kaikissa tilanteissa. Teijan tuomat köydet olivat pidempiä, tiivisti kierrettyjä ja painavampia kuin meillä käytössämme olevat. Köysi valittiin käteen sopivaksi ja koulutettavan hevosen herkkyyden mukaan.
Kokeilimme ensin parityöskentelynä köysien käsittelyä. Toinen oli hevosena käyden toisessa päässä toisen kokeillessa hevosen maastakäsin-koulutuksessa käytettäviä tekniikoita; nykäisyä, ravistusta ja aaltoja. Myös köyden pyöritystä viuhumaan testasimme. Tätä taitoa saattaa tarvita silloin jos hevonen on ryntäämässä päälle. Silloin pyöritetään köyttä niin että siitä lähtevä ääni väistättää hevosta.

Naruriimun pitää olla sellainen, ettei hevonen saa sitä missään tilanteessa pois päästään. Se ei saa hajota ja kiinnityssolmujen tulee olla oikein tehtyjä jotta ne eivät aukea. Näytti ihan simppeliltä mutta kun itse piti solmia, eipä se heti onnistunutkaan. Tässä täytyy kuitenkin olla tarkkana ja harjoitella kunnolla. Riimun pointti on siinä että se on kapea ja paine hevoseen pienemmällä alalla kuin tavallisessa riimussa.

Käytännön harjoituksissa opettelimme ensin rentouttamaan hevosen niin että se laskee päänsä alas. Muistammehan että vain rento hevonen voi oppia. Opettelimme myös miten hevonen peruutetaan mahdollisimman pienellä paineella. Lopuksi teimme talutusharjoituksien joiden tarkoituksena on ansaita molemminpuolinen luottamus ja vahvistaa ihmisen johtajuus asemaa. Paineen käytössä tulee olla täsmällinen ja paine on lopetettava heti kun hevonen antaa oikean reaktion.
Hevonen haluaa olla lauman johtajan hyväksymä ja miellyttää johtajaa. Olkaamme oikeudenmukaisia kaikissa toimissamme.

Kurssilta sai paljon tietoa ja se antoi työvälineitä ja itsevarmuutta puuhasteluumme hevosen kanssa.

Kirjoittaja kirjoitti mitä mielessä kirjoitushetkellä oli, ja tästä jäi varmasti pois asioita joita käsittelimme. Luonnollisesta hevosmiestaidosta kiinnostuneille löytyy netistä paljon tietoa.  
Teijasta hänen toiminnastaan voit lukea osoitteessa  http://www.hevosenhenkays.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti